Meer slachtoffers nog beter helpen
2023
Jaarverslag
Voorwoord
Rosa Jansen en Edward van der Kruijk,
Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland
Dichter bij slachtoffers en partners
237
Namens de Familie
families zijn ondersteund
Unieke websitebezoeken
999.107
Ruim 475.000
persoonlijke
diensten aan
slachtoffers
in 2023
713.349 online
diensten en adviezen
op maat
Lotgenotencontact
bijeenkomsten
198
gelezen ervarings-verhalen
134.685
actieve online communities
28
Slachtofferhulp Nederland helpt mensen
hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis.
Slachtoffers
vertellen
hun verhaal
Dankzij onze betaalde medewerkers en vrijwilligers kunnen wij slachtoffers ondersteunen met onze diensten.
Medewerkers
aan het woord
Wouter Bijlsma
Wietske Straathof
Ahmed Aboutaleb
In Rotterdam waren op 28 september twee schietpartijen, met veel directe en indirecte slachtoffers. Gemeente, politie en GGD zijn blij met de ondersteuning die Slachtofferhulp dan biedt. ‘Hun inzet is goud waard.’
Een zwarte dag
in Rotterdam
Interview met Gijs de Vries
'
Gijs de Vries, Voorzitter Raad van Toezicht
Ik ben geraakt door de bevlogenheid van onze mensen’
Slachtofferhulp in het nieuws
Zowel onze hulp aan slachtoffers als onze inzet om de positie van slachtoffers te verbeteren haalt regelmatig het nieuws. Bij mediagevoelige zaken stonden de adviseurs van Namens de Familie 237 families bij.
Slachtofferhulp Nederland in
het nieuws
Bekijk hier onze vestigingen
Dankzij 25 regionale vestigingsplaatsen en
45 gesprekslocaties kunnen we slachtoffers
persoonlijk spreken, in een veilige omgeving.
Onze vestigingen
Missie en visie
Recht en herstel voor elk slachtoffer. Door blijvend kennis, inzichten en vaardigheden te ontwikkelen, willen wij slachtoffers nu en straks beter ondersteunen, op een manier die bij hen past.
Onze doelen
Heb je vragen naar aanleiding van dit verslag?
Neem contact met ons op via: communicatie@slachtofferhulp.nl
Teksten: Berber Paarlberg, Clarinde Prins
Fotografie: Lysbeth Holthuis, Leonard Walpot,
Slachtofferhulp Nederland, Marco Christian Slot
Online publisher: Maglr
Volg Slachtofferhulp op LinkedIn, X, Instagram en Facebook
Productie jaarverslag 2023
Slachtofferhulp Nederland
Postbus 14208, 3508 SH Utrecht
Contact
Bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten)
of kijk op www.slachtofferhulp.nl
Zoek je hulp?
Download infographic 2023
Download jaarcijfers 2023
Dit is de publieksversie van ons maatschappelijk jaarverslag. In dit verslag geven wij een algemeen overzicht van Slachtofferhulp Nederland in 2023.
Colofon
Meer slachtoffers nog beter helpen
2023
Jaarverslag
Rosa Jansen en Edward van der Kruijk, Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland
Dichter bij slachtoffers en partners
Voorwoord
bijeenkomsten
198
gelezen ervarings-verhalen
134.685
actieve online communities
28
Lotgenotencontact
237
Namens de Familie
families zijn ondersteund
Ruim 475.000
persoonlijke
diensten aan
slachtoffers
in 2023
713.349 online
diensten en adviezen
op maat
Unieke websitebezoeken
999.107
'Je merkt pas
hoe belangrijk slachtofferhulp is als je het ondervindt’
Muriël kreeg voor zijn huis uit het niets een klap in zijn nek en werd van zijn horloge beroofd. “De dader is opgepakt, maar het is zo’n inbreuk. Je kijkt alleen maar over je schouder. Nog diezelfde avond werd ik gebeld door Slachtofferhulp Nederland. Ik vond het fijn om met iemand te praten. De eerste twee maanden durfde ik niet naar huis. Zelf denk je dat je een zeikerd bent, maar dat ben je natuurlijk niet. De medewerker van Slachtofferhulp heeft ook alle juridische zaken overgenomen; verslag indienen, schade bepalen, naar de zitting gaan. Ik wilde het niet weer oprakelen. Heel goed dat de politie mij meteen met Slachtofferhulp in contact bracht; je merkt pas hoe belangrijk het is als het je overkomt.”
'Zonder Ruuds hulp had ik me heel verloren gevoeld’
Marjolein verloor haar man door een verkeersongeval. Ze bleef achter met drie jongvolwassen, deels thuiswonende kinderen. “Het was een verschrikkelijk drama. Ruud van Slachtofferhulp voelde als een steun; hij is rustig, stabiel, oprecht en echt. Zijn informatie over rouwen en de regelmatige afspraken thuis gaven houvast. We konden alles bespreken en vragen. Hij attendeerde mij ook op het belang van een letselschadeadvocaat, daar was ik zelf nooit opgekomen. Het politierapport en de overlijdensschade lieten lang op zich wachten. Dat gaf veel onduidelijkheid, ik liep hier echt in vast. Gelukkig kon de medewerker van Slachtofferhulp weer langskomen. Zonder zijn hulp had ik me heel verloren gevoeld. De enorme inzet, betrokkenheid, kennis en gedrevenheid van de mensen die dit werk doen is goud waard.”
Slachtofferhulp Nederland helpt mensen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis.
Slachtoffers
vertellen
hun verhaal
'Vrijwilligerswerk maakt mij rijk’
“Het geeft me veel voldoening iets te kunnen betekenen voor mensen”, zegt Marijke van der Laan. Vrijwilliger worden bij de Actieve Benadering van Slachtofferhulp Nederland sprak haar meteen aan, toen ze de advertentie zag. “Ik was minder gaan werken, heb veel telefonische ervaring en ik kan goed luisteren. Wij bellen mensen nadat ze aangifte hebben gedaan: ‘Hoe gaat het met je?’ Dan komen de verhalen meestal wel. We geven tips en kijken met het slachtoffer of er verdere ondersteuning nodig is. Mensen vinden het fijn, een luisterend oor. Vrijwilligerswerk maakt mij rijk.”
'Het is belangrijk dat mensen hulp kunnen kiezen die bij ze past’
“Het is belangrijk dat mensen hulp kunnen kiezen die bij ze past”, zegt Anne van de Pol. Als informatieanalist bij Slachtofferhulp Nederland weet ze op basis van onderzoek en data waar mensen behoefte aan hebben. “Het kan zijn dat ze eerst iets online willen uitzoeken, voor een andere vraag iemand persoonlijk of via de telefoon willen spreken en dan weer formulieren invullen met een online hulpmiddel. Het voordeel van alles wat online staat, is dat het 24/7 beschikbaar is. Soms komen vragen ‘s avonds en ‘s nachts op. Je kunt dan op de website alvast wat lezen, overzicht krijgen of zelfs een stap zetten naar hulp. Online is ook anoniemer, dat kan de drempel verlagen om hulp te zoeken. Zo zagen we een piek in de aanmeldingen van zedenslachtoffers zodra we een chatfunctie op de website gingen aanbieden. Wij blijven inspelen op behoeften van slachtoffers en nieuwe soorten criminaliteit. Zo kunnen we mensen steeds weer en nog beter helpen.”
Dankzij onze betaalde medewerkers en vrijwilligers kunnen wij slachtoffers ondersteunen met onze diensten.
Medewerkers
aan het woord
'De inzet van Slachtofferhulp is goud waard’
“Als je de mensen van Slachtofferhulp Nederland dringend nodig hebt, zoals bij de schietpartijen op 28 september in Rotterdam, dan zijn ze er. Soms zelfs wekenlang. Dat is goud waard”, zegt Wouter Bijlsma, coördinator Crisisbeheersing van de GGD Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam. “Ze zijn kundig, beschikbaar en snel paraat. Ze geven slachtoffers aandacht, praten met ze over wat er is gebeurd, zijn er voor hen en regelen waar nodig praktische zaken. Heel belangrijk is ook dat ze goed uitleggen dat de soms heftige emotionele reacties na een traumatische ervaring, normale reacties zijn op een abnormale situatie. Dat is goed voor de verwerking. De nazorg is ook heel goed. Het is heel fijn dat wij weten dat slachtoffers niet aan hun lot worden overgelaten en de juiste aandacht en zorg krijgen.”
'Het helpt ons enorm dat Slachtofferhulp Nederland er is’
“Het is heel fijn dat Slachtofferhulp Nederland er is”, zegt Wietske Straathof, sectorhoofd Politie Rotterdam Stad en portefeuillehouder Zorg & Veiligheid. “Zeker bij zoiets als de schietpartijen in september, met zóveel directe en indirecte slachtoffers. Het helpt ons enorm dat zij meteen mensen beschikbaar hebben, slachtoffers emotioneel én praktisch bijstaan en goed kunnen schiften wie wat nodig heeft. Daardoor komen slachtoffers weer snel in hun kracht. We hebben een goed samenspel. Ook een gezamenlijke pilot voor hulp na cybercrime was een doorslaand succes. Ze helpen slachtoffers van cybercrime hun schaamtegevoel een plek te geven en heel praktisch te kijken hoe te voorkomen dat ze nog keer slachtoffer worden. Bij Slachtofferhulp Nederland zijn slachtoffers in goede handen. Daardoor hebben wij de ruimte om ze op andere vlakken te helpen.”
'Fijn dat Slachtofferhulp Nederland mensen helpt het leed te verwerken’
“Bij heftige gebeurtenissen, zoals de schietpartijen op 28 september, is het belangrijk om er te zijn voor mensen”, zegt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. “Om ze te troosten, vast te houden, buurtbewoners een hart onder de riem te steken. Meestal is er veel boosheid en verdriet. Die boosheid richt zich op de overheid, waar ik onderdeel van ben. Ik incasseer alles, luister en geef erkenning aan de boosheid en emoties. Het is goed dat Slachtofferhulp Nederland er ook snel bij is. Zij zijn getraind om met slachtoffers en familie van slachtoffers om te gaan. Ze hebben een bijzondere toegevoegde waarde: zij zijn een onafhankelijke organisatie, de boosheid richt zich niet op hen. Hun gesprekken hebben meteen een therapeutische werking: samen het leed verwerken en een plek geven. Dat kan ik als burgemeester niet leveren. Het is fijn dat zij die taak op zich nemen.”
In Rotterdam waren op 28 september twee schietpartijen, met veel directe en indirecte slachtoffers. Gemeente, politie en GGD zijn blij met de ondersteuning die Slachtofferhulp dan biedt. ‘Hun inzet is goud waard.’
Een zwarte dag
in Rotterdam
Gijs de Vries,
Voorzitter Raad van Toezicht
'Ik ben geraakt door de bevlogenheid
van onze mensen’
“Door lymfeklierkanker kreeg ik een wake-up call. Na lange tijd in de consultancy te hebben gewerkt en als bestuurder bij EY, ben ik algemeen directeur van het Rode Kruis geworden. Op mijn zestigste werd ik toezichthouder voor meerdere organisaties. Sinds juli ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht van Slachtofferhulp Nederland. Hier komen mijn ervaringen en expertise samen. Ook door privé-ervaringen weet ik wat slachtofferschap inhoudt, onder meer doordat ik op jonge leeftijd een broer in het verkeer heb verloren.
Ik ben geraakt door de bevlogenheid van onze mensen. Zodra het nodig is, laten zij alles uit handen vallen om ter plaatse slachtoffers te ondersteunen. Zij doen hun werk vaak onder moeilijke omstandigheden.
Er ligt veel op het bordje van de organisatie, waar iedereen bewonderenswaardig aan meewerkt. Zo verkennen we hoe we artificial intelligence kunnen inzetten. Door doortastende en invoelende inzet, online dienstverlening én door blijvend te vernieuwen, kunnen we steeds meer slachtoffers helpen. Slachtofferhulp Nederland is en blijft dé organisatie voor herstel en recht voor elk slachtoffer.”
Slachtofferhulp in het nieuws
Zowel onze hulp aan slachtoffers als onze inzet om de positie van slachtoffers te verbeteren haalt regelmatig het nieuws. Bij mediagevoelige zaken stonden de adviseurs van Namens de Familie 237 families bij.
Slachtofferhulp Nederland in
het nieuws
Dankzij 25 regionale vestigingsplaatsen en 45 gesprekslocaties kunnen we slachtoffers persoonlijk spreken, in een veilige omgeving.
Onze vestigingen
Missie en visie
Recht en herstel voor elk slachtoffer. Door blijvend kennis, inzichten en vaardigheden te ontwikkelen, willen wij slachtoffers nu en straks beter ondersteunen, op een manier die bij hen past.
Onze doelen
Download infographic 2023
Download jaarcijfers 2023
Heb je vragen naar aanleiding van dit verslag?
Neem contact met ons op via: communicatie@slachtofferhulp.nl
Teksten: Berber Paarlberg, Clarinde Prins
Fotografie: Lysbeth Holthuis,
Leonard Walpot, Slachtofferhulp Nederland, Marco Christian Slot
Online publisher: Maglr
Volg Slachtofferhulp op LinkedIn, X, Instagram en Facebook
Productie jaarverslag 2023
Slachtofferhulp Nederland
Postbus 14208, 3508 SH Utrecht
Contact
Bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten)
of kijk op www.slachtofferhulp.nl
Zoek je hulp?
Dit is de publieksversie van ons maatschappelijk jaarverslag. In dit verslag geven wij een algemeen overzicht van Slachtofferhulp Nederland in 2023.
Colofon